Talent na jazyky

Už mnohokrát jsem slyšela: „Tobě se to říká. Ty anglicky umíš. Ale já se to nikdy nenaučím.“
Nebo otřepanou frázi: „Nejsem talent na jazyky. Na to nemám buňky.“

Vždycky to tak nebylo. Když jsem se začínala učit angličtinu, někdy v minulém století :o), učila jsem se slovíčka, pročítala učebnice a měla pocit, jak to všechno zvládám.  Ale to jsem se spletla. :o)

Do you understand? :o)

Do školy nastoupila rodilá mluvčí. A ejhle. Sotva jsem jí stíhala rozumět.
Její otázka „Do you understand?“ ve mne vzbuzovala obavy, co proboha zase má s tím understand. Když já nevím, co to je. :o)

Chtěla jsem se naučit pořádně anglicky a začít cestovat. Nakonec jsem byla v angličtině opravdu dobrá a připravená vyrazit do světa. :o)

Změna plánu

Ale zjistila jsem, že jsem těhotná. Všechny plány vzaly za své. Ze studentky angličtiny se během pár měsíců stala mamina, která neřešila, kdy má termín zkoušky a jestli umí slovíčka, ale jestli má dost plen a jestli je její miminko spokojené. Jak plynula mateřská dovolená, měla jsem pocit, že umím snad akorát říct: „Hello. What´s your name?“ a to bylo všechno.

Teacher on maternity leave

Rozhodla jsem se, že při mateřské dovolené začnu učit angličtinu. Pořád jsem si v té době dopisovala se svými penpals. Poslouchala jsem anglické písničky a začala si opakovat slovíčka. Pak přišlo druhé těhotenství a kolotoč se opakoval. Začala jsem pracovat pár hodin týdně pro jazykovou školu. Postupně jsem si přibírala další hodiny, až jsem pracovala na plný úvazek.

A od začátku

Bohužel přišla krize a firmy začaly šetřit a kurzy rušit. V tu dobu mne napadlo, že by vlastně bylo nejlepší mít vlastní kontakty a nebýt závislá na jazykové škole. Sehnala jsem si studenty, kterých naštěstí přibývalo a doporučovali mne dalším studentům.

Teacherovka na cestách :o)

Protože jsem také v té době začala víc cestovat, začala mi v hlavě hlodat myšlenka, co kdybych učila online. Nechtěla jsem při každé delší dovolené přicházet o studenty, které mám ráda a kteří se chtějí učit. Přišlo mi vůči nim nefér, aby museli dlouho čekat, než já se vycachtám v moři. :o)

První angličtiny online

Hodně z nich uvítalo možnost, že se spolu spojíme přes WhatsApp a budeme mít angličtinu, i když jsem byla tisíce kilometrů daleko. Byla jsem takový malý průkopník online kurzů. :o)

English online

Ve finále za několik let přišel Covid, který znamenal obrovský boom v online komunikaci se studenty. Výuka angličtiny přes Teams získala naprosto jiný rozměr. To, co při hodinách face-to-face nebo přes WhatsApp nebylo možné, najednou šlo. Hned jsem mohla při hodinách sdílet materiály, které byly potřeba. A pokroky studentů se v mnohém zrychlily.

Pojďte se přidat :o)

Nebojte se, že byste se anglicky nezvládli naučit. I kdybyste začínali po delší pauze nebo znovu po stopadesáté.  Jestli chcete, můžete se klidně přidat. :o) Mám spoustu zkušeností s výukou angličtiny online i face-to-face. Ráda vám pomohu zlepšit vaše znalosti.